Delingsøkonomi

Hei!

I dette blogg innlegget har jeg fått i oppgave å skrive en liten tekst om noe jeg syntes har vært interessant fra den første uken med undervisning. Vi har gått gjennom flere interessante temaer så langt, men jeg har valgt å ta for meg og se litt nærmere på temaet delingsøkonomi og hvorfor dette har tatt av.

Så hva er egentlig delingsøkonomi? Delingsøkonomi er en type forretningsmodell som baserer seg på transaksjoner mellom privatpersoner eller bedrifter, der en kan bytte varer og eiendeler, samt tilby tjenester, som går gjennom en digital plattform. Privatpersoner kan også bruke delingsøkonomi direkte til markedet, men som oftest går det via et formidlingsselskap. Eksempler på bedrifter som benytter seg av delingsøkonomi er Airbnb, Uber og Foodora. 

For å forstå begrepet bedre kan vi se nærmere på bedriften Airbnb. Dette er en digital plattform der vi som privatpersoner gå inn på enten app eller nettside og finne et stort utvalg av hus og leiligheter som leies ut av privatpersoner. Airbnb har overnattingssteder over hele verden. For eksempel, hvis jeg har en egen leilighet og skal ut å reise. Da kan jeg benytte meg av Airbnb og leie ut leiligheten min i den perioden, dette gjør at jeg kan tjene penger på mitt eget hjem. Hvis du ønsker å lese mer om Airbnb og hvordan selskapet ble etablert kan du lese mer på Arne Krokan sin blogg her: https://www.krokan.com/arne/2017/03/06/airbnb-den-tidlige-starten/

Bildet er hentet fra: https://pixabay.com/photos/airbnb-air-bnb-apartment-3399753/

Tilbake til delingsøkonomi, hvorfor har dette tatt av de siste årene? Hvis vi ser på et innlegg fra Aftenposten, som er gjort via handelshøyskolen BI: https://www.aftenposten.no/brandstudio/i/z2AJb/hvorfor-tar-airbnb-og-uber-av-na. Er det særlig to grunner som kommer fram. Den første er lavere transaksjonskostnader, og det andre er tillitt gjennom vurderinger.

Transaksjonskostnader omhandler alle kostnader rundt en handel, som ikke går på betalingen av selve tjenesten eller produktet. Som de skriver i innlegget fra aftenposten: «Når transaksjonskostnader synker, blir det lettere å koordinere økonomisk aktivitet ved hjelp av markedsmekanismer heller enn ved hierarkiske organisasjoner». Så her stiller delingsøkonomiselskapene med apper og nettsider, slik at vi som privatpersoner enkelt finner tilbydere, samt har mulighet til å tilby. Dette senker transaksjonskostnadene våres, og gjør det enkelt å nå ut til et enormt marked. Selve delingsøkonomiselskapet finansieres ved at de tar en liten andel eller prosent av transaksjonene. 

Den andre grunnen til at delingsøkonomi, spesielt i selskaper som Airbnb og Uber har tatt av, er tillitt gjennom vurderinger. Uansett hvilket kjøp en skal foreta seg, er det alltid er risiko involvert. Vi har som regel tillitt til etablerte selskaper vi har brukt flere ganger, men hva skjer når vi skal leie av helt fremmede personer? Eller sette seg inn i bilen til en fremmed? Det delingsøkonomiselskapene har løst dette problemet på er gjennom vurderinger. Alle som har brukt vedkommende tidligere har muligheten til å gi en vurdering av de som leverer tjenesten eller varen. Disse vurderingene blir så offentlige slik at alle kan se de, før de gjør et eventuelt kjøp. Så når vi ser at en person som vi skal leie et rom av kun har gode tilbakemeldinger, gir dette oss en større trygghet, samt reduserer risikoen. Dette gjør at vi bygger tillitt til tjenestens sikkerhet og kvalitet.

Bildet er hentet fra: https://pixabay.com/photos/handshake-hands-laptop-monitor-3382504/

One thought on “Delingsøkonomi

  1. Hei Sigurd!

    Gøy å se at du har tatt tipsene til deg. Du skriver godt og det er interessant det du skriver. Til neste gang bør du inkludere noen underoverskrifter også 🙂

    Godt jobbet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *